Kenneln

Jag heter Anette Knutssn, och mitt stora intresse är hundar. Vi har haft hundar sedan 1985, en New Foundland vid namn Bamse. Sen 1990, när familjens första tollare flyttade in, så har det alltid funnits minst en Tollare. Men även Hollandse Herdershond Långhår har gjästspelat mellan åren 1996 till 2010, där jag bland annat hade den första Svenskfödda kullen av långhåren. Tyvärr gick inget vidare i avel, då vi inte kände att det fanns så mycket avelsmateral att välja på. Men en hel underbar ras de där Holländarna (Långhår)

Med Holländarna långhåren – Karizma och dottern Pyret provade jag på bruks spår och brukslydnaden.

Med Tollarna har jag provat på lite fler hundsporter såsom  Agility, viltspår, lydnad, rallylydnad, apportering, utställning och flyball.

Tollaren är en fantastisk rolig hund att jobba med. Den lär sej snabbt, på gott och ont. Shejpingträning är den som gjord för.

Tollaren är inte den enklaste rasen. Man måste vara väl medveten om rasens alla påhitt. Sin intelligensen använder Tollaren ibland mer än vad man önskar.

Tollaren måste ha den sysselsättning som den är avlad för. Det är en apporterande jakthund, och ävens om man inte använder den i praktisk jakt, så behöver man ge den möjlighet att apportera ex. dummy eller använda den som ”hjälpreda” med apportering i vardagen.

Alla  kan inte  jaga. Men då får man ta fram fantasin ihop med sin Tollare och hitta på en bra sysselsättning. En lång promenad räcker inte. Tollaren behöver mental aktivering, för att må bra!

De valpkullar som föds här, försöker jag ge så bra förutsättningar jag kan för att ge dem en bra start i livet när de flyttar hemifrån. De får prova på att vara i skogen,  vid havet, åka bil, träffa olika människor, alltid ihop med mamma och syskon såklart. I vardagen får de vara med så att de får uppleva mycket olika ljud och situationer som en vardag bjuder på: tvättmaskin, diskmaskin, matlagning, och alla andra vardagliga sysslor och ljud!


Flash, Alisi & Cooper hösten 2017